onsdag den 11. juni 2008

Ved dyrlægen

Så tilbragte vi en god del af dagen igår ved dyrlægen med 3 øjenlysninger og 6 HD fotograferinger.

Lagotto Lapinlumon Gilberto og lapphundene Lapinlumon Unelma og Lapinlumon Tupsutassu blev alle øjenlyst og havde super fine øjne.

De tre, Villi, Sia og Wiktor blev ligeledes HD fotograferet, så nu venter vi spændt på resultatet fra dansk kennel klub!


Vi har også sendt prøver af fem af vores lagotto til Finland. Der har man fundet genet der forårsager epilepsi hos lagotto og en dna test kan nu afsløre, hvorvidt en hund er rask, syg eller bærer. Dette er et fantastisk værktøj for os opdrættere. Raske og bærere kan bruges i avl, men bærere kan kun parres med hunde, der er testet og raske, hvis man vil undgå sygdommen. To Lapinlumon hunde har allerede fået deres resultat, nemlig Lapinlumon Helena og Lapinlumon Diamante. De var begge fri. Nu har vi sendt prøver på Lapinlumon Cristallo, Cassiopeia, Eugenia og Europa og på Kan Trace Noa.

Så det er spændende tider, hvor vi både venter på svar på dette og på HD resultaterne.


Lagotto Lapinlumon Gemma Gentile blev i weekenden Bedst i racen med certifikat kun lige 1 år gammel i Finland!


Her et billede af Ilo taget igår, hvor han sad og nød solskinnet ude i haven.

2 kommentarer:

Lykke sagde ...

Hej Sarah
Så lige dette på din hjemmeside *Desværre blev Lecibsin Macce denne dag slet ikke placeret, da dommeren mente det var en stor fejl, han havde knækører.*
Hvad beyder det,er der så stor forskel på dommerne ,eller kender de ikke racen ?
Vh Lykke

Lapinlumon sagde ...

Hej Lykke

ja desværre er der dommere som ikke ved det. Standarden siger, at lapphunde må have enten stående eller knæk ører. Begge dele er lige korrekt. Men de må ikke have hængeører.
Nogle har ret meget knækkede ører så det næsten tangerer hængende. I Finland vinder disse ofte alligevel, hvis hunden er en god hund, men i Danmark får disse ofte en 2. præmie pga ørerne. Og det kan jeg så også leve med. Men selv de, der har perfekte knækører kan blive sat ned. For snart en del år siden lånte jeg en tæve fra Finland, Fidelis öppö-Nalle som det var meningen skulle have et kuld hvalpe hos mig. Hun var finsk champion og meget smuk. Jeg havde lovet hendes ejer, at udstille hende i Danmark så hun måske kunne få sit danske championat også. öppis som hun hed havde et meget lille knæk yderst på ørerne. Men det var nok til, at dommerne hver gang sagde, at hun var en utroligt smuk hund som ville have vundet, hvis hendes ører havde stået op - og så blev hun nummer to....
Hun fik aldrig sit danske championat.

Det samme gælder Macce. Han er finsk champion uden problemer og han har meget smukke ører. De er ikke store og de står halvt op, nøjagtig som standarden foreskriver og knækker på midten. På hans første udstilling i Danmark som var i Hillerød i maj roste den svenske dommer netop hans fantastiske hoved og sagde, det var meget sjældent nu om dage, at man så en lapphund med så dejligt et hoved. Og ører :) Men nu i Svendborg var begge dommere tyske og ikke glade for ørerne. Dommeren den første dag lod Macce vinde sin klasse og sagde også, at han godt vidste ørerne var korrekte, men at det ikke var sådan han kunne lide en spidshund, så derfor blev han ikke BIR selvom han selv sagde, at han syntes han ellers var den bedste hund der. Dommeren om søndagen beklagede meget til mig, at hunden havde helt forkerte ører! Hun sagde endda, at havde han ikke allerede været en champion havde han fået en 2. præmie. Jeg vil ikke diskutere med dommerne, men da hun selv efter hun havde dømt BIR kom hen til mig og sagde, hun beklagede det med Macces ører, da han ellers var så smuk en hund sagde jeg til hende, at hunden var finsk champion og lige kommet fra Finland og at hans ører ifølge standarden var korrekte. Så så hun lidt flov ud og sagde, at nå så måtte hun hellere læse standarden igen.
Så vi må bare komme med nogen flere med knækører og så langsomt lærer dommerne vel forhåbentlig at disse ører er helt korrekte og ikke noget man skal kigge på i bedømmelsen.

I næste weekend kører vi på udstilling i Belgien med Macce hvor race-specialist Marja Talvitie fra Finland skal dømme, så skal jeg nok rapportere, hvad hun sagde til ørerne :)

Mvh Sarah